Експертні відповіді Українцям Як правильно Ефесянам чи Ефесянам

Як правильно Ефесянам чи Ефесянам

Ефесянам 1 Послание к Ефесянам 1 глава

1 Обращение Павла к святым в Ефесе. 3 Прославляет Бога за излитые благословения. 15 Молится, чтобы ефесяне познали славу Евангелия.

3 Благословен Бог и Отец Господа нашего Иисуса Христа, благословивший нас во Христе всяким духовным благословением в небесах,

4 так как Он избрал нас в Нём прежде создания мира, чтобы мы были святы и непорочны пред Ним в любви,

11 В Нём мы и сделались наследниками, быв предназначены к тому по определению Совершающего всё по изволению воли Своей,

13 В Нём и вы, услышав слово истины, благовествование вашего спасения, и уверовав в Него, запечатлены обетованным Святым Духом,

17 чтобы Бог Господа нашего Иисуса Христа, Отец славы, дал вам Духа премудрости и откровения к познанию Его,

18 и просветил очи сердца вашего, дабы вы познали, в чём состоит надежда призвания Его, и какое богатство славного наследия Его для святых,

21 превыше всякого Начальства, и Власти, и Силы, и Господства, и всякого имени, именуемого не только в сём веке, но и в будущем,

Послання до Ефесян

Дата написання: Це послання мабуть було написане між 60–63 рр. н.е.

Мета написання: Павло сподівався, що всі, хто прагне зрілості у Христі, отримають цей лист. У Посланні до Ефесян міститься наука для застосування істинними дітьми Божими. Крім того, дослідження цього послання допоможе сформувати й зміцнити віруючих, щоб вони могли виконувати цілі та покликання Господа. Завдання цього послання полягає в затвердженні та оснащенні зрілої церкви. Воно є збалансованим поглядом на Тіло Христове та його значення у Божій справі.

Ключові вірші: Ефесянам 1:3: «Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Який поблагословив нас усяким духовним благословенням на небесах у Христі» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Ефесянам 2:8–10: «Адже ви спасенні благодаттю через віру, і це не від вас, це Божий дар, не від діл, щоб ніхто не хвалився. Тому що ми – Його творіння, ми створені в Христі Ісусі для добрих діл, які Бог наперед приготував для нас, щоб ми в них перебували».

Ефесянам 4:4–6: «Одне Тіло й один Дух, – як і були ви покликані в одній надії вашого покликання. Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх, Який над усіма, і через усіх, і в усіх нас».

Ефесянам 5:21: «Підкоряючись одне одному в Христовому страху».

Ефесянам 6:10–11: «Нарешті, зміцнюйтеся Господом та могутністю Його сили. Зодягніться у всю Божу зброю, щоб ви могли протистати підступності диявола».

Коротке резюме: Доктрини займають найбільшу частину Послання до Ефесян. Половина доктрин цього послання стосується нашого перебування у Христі, а інша частина – нашого стану. Занадто часто ті, хто навчає з цієї книги, пропускають усі основні інструкції та одразу переходять до останнього розділу. Саме він описує війну або боротьбу святих. Однак, аби повністю скористатися змістом цього послання, потрібно почати з перших вказівок Павла в цьому листі.

По-перше, як послідовники Христа ми маємо повністю усвідомити, чого Бог очікує від нас. Ми повинні також мати ґрунтовні знання про, що Бог здійснив заради всього людства. Далі, наше нинішнє життя має вдосконалюватися та зміцнюватися. Це має тривати поки ми не перестанемо коливатися під впливом духу кожного вчення та підступності людей.

Послання Павла ділиться на три основні частини: 1) розділи 1–3 викладають принципи щодо Божих звершень; 2) розділи 4–5 представляють принципи, що стосуються нашого нинішнього існування; 3) розділ 6 містить принципи щодо нашої щоденної боротьби.

Зв’язки: Основний зв’язок зі Старим Завітом у посланні до Ефесян полягає у вражаючому (для євреїв) розумінні про Церкву, як про Тіло Христове (5:32). Ця дивовижна таємниця церкви (істина, що раніше не була відкрита) полягає в тому, що «і язичники є співспадкоємцями, одним тілом і співучасниками обітниці в Ісусі Христі через Євангеліє» (3:6). Ця таємниця була повністю прихована від старозавітних святих (3:5, 9). Ізраїльтяни, які були справжніми послідовниками Бога, завжди вважали лише себе Його єдиним обраним народом (Повторення Закону 7:6). Прийняти язичників як рівних за статусом у цій новій парадигмі було надзвичайно важко, і це призводило до безлічі суперечок серед віруючих євреїв та язичників. Павло також говорить про Церкву як про «дружину Христову» – невідома у Старому Завіті концепція.

Практичне застосування: Можливо, більше за будь-яку іншу книгу Біблії послання до Ефесян підкреслює зв’язок між вагомими доктринами та відповідною практикою в християнському житті. Занадто багато людей ігнорують «теологію», і замість цього хочуть говорити лише про «практичне». У Посланні до Ефесян Павло стверджує, що теологія є практичною. Для того, щоб жити за волею Божою практично, ми маємо спочатку зрозуміти хто ми є у Христі доктринально.

Ефесянам

У своєму листі до ефесян Павло звернувся до членів Церкви з іновірців (див. Ефесянам 2:11), які, можливо, були нещодавно навернені (див. Ефесянам 1:15). Він навчав різних принципів спасіння, зокрема того, як Спаситель об’єднує нас, важливості пророків і апостолів, моделюванню наших стосунків за прикладом Спасителя і протистоянню силам зла.

Готуйтеся навчати

У поданій далі інформації є ідеї для вчителів щодо того, що необхідно підготувати заздалегідь до кожного уроку:

Ефесянам 2–5

Мета уроку: цей урок має на меті допомогти студентам навчитися знаходити істини з Писань, які стануть їм у пригоді у житті та наблизять їх до Спасителя.

  • Підготовка студентів: запропонуйте студентам вивчати Писання з цього до наступного уроку, шукаючи істини, яких вони навчають. Запропонуйте їм обдумати різні способи, якими вони можуть визначати ці істини.
  • Ідеї для навчання через відеоконференцію: після того, як студенти створять свій плакат, запропонуйте їм вибрати режим відображення галереї, щоб вони могли бачити всіх своїх однокласників. Попросіть всіх студентів показати їхні плакати, щоб увесь клас міг їх побачити. Нехай хтось зі студентів вибере плакат, який здається йому чи їй цікавим, а потім запросіть студента, який створив цей плакат, розповісти про нього. Поки студент пояснює, іншим може бути корисно вибрати режим перегляду спікера, щоб вони могли чітко бачити плакат. Потім запропонуйте студенту, який щойно розповів про свій плакат, вибрати інший, який здається йому цікавим, і попросіть студента, що його зробив, розповісти про нього. Повторіть потрібну кількість разів.

Ефесянам 2

Мета уроку: цей урок має на меті допомогти студентам розпізнавати й шукати благословення, які є доступними завдяки тому, що Ісус Христос керує Своєю Церквою у наш час через пророків та апостолів.

  • Підготовка студентів: запропонуйте студентам обдумати таке запитання: “Яким було б моє життя без пророків і апостолів, яких Ісус Христос покликав керувати Своєю Церквою?”
  • Матеріали для уроку: для завдання Г потрібно, щоб було доступно кілька буклетів Заради зміцнення молоді (2011) для студентів, які не мають доступу до цифрової версії в “Євангельській бібліотеці”.
  • Відео: “Витяги з “Живий Христос: Свідчення апостолів” (2:45); “Він живий: Свідчення про Ісуса Христа” (2:10)
  • Ідеї для навчання через відеоконференцію: студенти можуть скористатися додатком або програмою, які вже доступні на їхньому телефоні чи комп’ютері, щоб за допомогою них створити презентацію уривку Ефесянам 2:19–21 . Потім вони можуть поділитися своїми екранами, щоб показати та пояснити, що вони створили, й розповісти, що ця презентація допомагає їм зрозуміти про Ісуса Христа та Його Церкву.

Опанування доктрини: Ефесянам 2:19–20

Мета уроку: цей урок має на меті покращити засвоєння студентами вчення з Ефесянам 2 , коли вони вивчатимуть напамʼять посилання і ключову фразу з Писань для Ефесянам 2:19–20 , пояснюватимуть доктрину й застосовуватимуть доктрину та принципи набуття духовного знання в реальній життєвій ситуації.

  • Підготовка студентів: можна розповісти студентам навчальну ситуацію для практичного застосування з цього уроку та запропонувати їм обдумати, як вони можуть використовувати принципи набуття духовного знання, щоб допомогти своєму другові.
  • Матеріал для демонстрації: таблиця, яка використовується під час практичного застосування або роздайте запитання з таблиці, написанні на аркушах паперу.
  • Ідеї для навчання через відеоконференцію: щоб допомогти студентам пояснити Ефесянам 2:19–20 , виконайте кроки А й Б з уроку. Замість того, щоб студенти записували відповіді на кроці В, можна розділити клас на невеликі групи та призначити кожній групі конкретне запитання з кроку В. Запропонуйте кожній групі обговорити як вони можуть відповісти на запитання й підготувати розігрування навчальної ситуації, щоб представити її всьому класу. Заохочуйте групи залучати до розігрування навчальної ситуації кожного студента.

Ефесянам 5:21–33; 6:1–4

Мета уроку: Цей урок має допомогти студентам наслідувати приклад Спасителя, щоб покращити свої стосунки з іншими.

  • Підкотовка студентів: запропонуйте студентам подумати про членів їхньої сім’ї та визначити щось, що їм подобається в кожному з них.
  • Матеріал для демонстрації: зображення Спасителя, які показують, як Він ставиться до членів своєї сім’ї з любов’ю та повагою.
  • Ідеї для навчання через відеоконференцію: щоб допомогти студентам завершити завдання з підготовки, їм можна запропонувати взяти участь у відеоконференції разом із членом сім’ї або показати зображення члена своєї сім’ї під час відеоконференції й розказати про щось, що їм подобається в цій людині.

Eфесянам 6:10–24

Мета уроку: цей урок має на меті допомогти студентам зрозуміти, що Бог дав їм, щоб захистити їх від зла світу, оцінити їхню поточну духовну підготовку та скласти план покращення свого духовного захисту.

  • Підготовка студентів: запропонуйте студентам переглянути й виконати завдання під назвою “Обладунок Божий допоможе захистити мене від зла” у посібнику “За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей” і прийти підготовленими поділитися тим, що вони дізналися про обладунок Бога (див. “2–8 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023).
  • Роздаткові матеріали: зображення людини в обладунку
  • Відео: “Повна Божа зброя” (3:10; дивитися з часовим кодом від 0:28 до 2:24).
  • Ідеї для навчання через відеоконференцію: можна заздалегідь надіслати студентам копію роздаткового матеріалу електронною поштою або повідомленням. Якщо ви знаєте, що студент у класі любить малювати, попросіть його заздалегідь намалювати обладунок. Потім зробіть із його малюнка роздатковий матеріал для класу. Крім того, можна показати роздатковий матеріал на екрані. Після того як студенти прочитають Ефесянам 6:14–18 , запропонуйте їм скористатися функцією приміток, щоб ідентифікувати різні частини обладунку.

Як закінчується тічка у собакЯк закінчується тічка у собак

Зміст:1 Як починається і як проходить тічка у собак2 Тічка у собак: коли починається, як проходить і скільки триває3 Тічка у собак3.1 Перша тічка у собак3.2 Як зрозуміти що у

Як зимують жаби у ставкуЯк зимують жаби у ставку

Зимівля не статевозрілих особин може відбуватися на суходолі в норах гризунів, старих пнях, купах листя тощо. Дорослі особини зимують зазвичай у незамерзлих водоймах при рН води 5,6-5,8. Зимує на суходолі,

Як встановити постамат СДЕКЯк встановити постамат СДЕК

Зміст:1 Як працює поштомат. Нова пошта розкриває подробиці розвитку популярного сервісу1.1 Поштомат Нової пошти — як працює і де з’являться нові1.1.1 Які бувають поштомати Нової пошти1.2 Як відправити посилку через